WWW.MATTINYKANEN.NET
Tervetuloa Matti Nykäsen alastulomonttuun!
NykäsKeikat - 19.12.2003 @ Ravintola Ida, Helsinki

Magic Manolon & Jose De La Puenten keikkaraportti Masan Ida-invaasiosta!

22.00 Reportterimme saapuvat lähiöräkä... krhm, ravintola Idaan. Jo narikkamies yrittää ottaa paikalle saapuvilta hilpeiltä veikoilta luulot pois. "Se on muuten sitten 12 eekiä per naama - tänään nimittäin esiintyy Matti Nykänen". Reportterimme hymähtävät kommentille: "Mattiahan me tänne tultiin tsiigaamaankin, niin kovia faneja ollaan ettet uskokaan!". Ensivaikutelma olisi siis voinut olla positiivisempikin kuin vittuilevan poken kommenttien kuuntelu.

22.01 Baariin.

22.05 Dynaaminen duomme kuikuilee ympärilleen vapaata istumatilaa skannaten. Lopulta aivan lavan edustalla nököttävästä kulmapöydästä näyttää löytyvän sopiva tila juopotteluun. Samassa pöydässä istuu vanhan koulun miehiä, jo hieman ikääntyneitä Matin ystäviä, jotka ovat aina 80-luvulta asti seuranneet sankarimme ristiretkiä.

22.30 Baariin.

22.45 Baariin.

23.1x Viinanjuonnin lomassa reportterimme säpsähtävät rytmikkääseen "Matti! Matti!" -huutoon. Kaiken hulabaloon keskellä he nopeasti päättelevät, että mäkimies on juuri kunnioittanut heitä läsnäolollaan! Matti siis saapuu ravintolaan salakavalasti mutta saman tien vetäytyy backstagelle todennäköisesti nauttimaan raiderinsa antimista. Johtopäätös: baariin.

23.30 Tunnelma tiivistyy entisestään, ja Jose alkaakin levittää seurueen keskuudessa ilosanomaa elämässään kohta tapahtuvasta käännekohdasta.

23.50 Yhtäkkiä ovi avautuu reportteriemme selän takana! Matti ja Mervi & bändi tekevät näyttävän entreen keittiön ovesta kohti lavaa! Huudot raikuvat entistä voimallisempina: "MATTI! MATTI! MATTI!...". Tunnelma on jo veitsellä leikattavissa! Ovelimmat Masa-fanit ovat osanneet linnoittautua keittiön oven ja lavan välittömään läheisyyteen ja onnistuvat kuin onnistuvatkin saamaan mäkimieheltä kenties jo lapsuudestaan asti unelmoivansa nimikirjoitukset!

Myös Magic toiveikkaana työntää kätensä kohti suurinta idoliaan, mutta valitettavasti kaiken tämän pyörrytyksen keskellä ratkaiseva kosketus jää vielä toistaiseksi vain haaveeksi.

00.00 Jännitys on lähes tukahduttava, suorastaan immobilisoiva! (Baariin kuitenkin päästiin ainakin kerran, todennäköisemmin kaksikin.)

00.1x Viimeinkin. Kuin maailmankaikkeuden alkuräjähdyksen toisintona Matti tarttuu mikkiin ja nauha lähtee pyörimään - SAMURAI! Koko ravintola tuntee yhteyttä Japanin kanssa - tämän täytyy olla Hiroshiman ja Nagasagin uusi tuleminen.

00.xx Hurmos jatkuu ja jatkuu hitti hitin perään. Lavan edusta on kuin ammuttu täyteen kirkuvia, vellovia Matti-faneja. Kitarasoolot pistävät pohtimaan. "Olenko läsnä?" "Olenko todella tässä?". Asia pitää tarkistaa - baarin kautta.

01.xx Useiden hittien saattelemana (Vain mäkimies voi tietää sen, V-tyyli, Elämä on laiffii... You name it.) reportterimme tanssivat (sohvan päällä seisoen) ja laulavat mukana, toki aina välillä huolehtien omasta nestetasapainostaan.

01.xx Illan ensimmäisen slovarin aika! Valitettavasti tässä vaiheessa iltaa muistikuvat spektaakkelista alkavat jo hieman hämärtyä, mutta ainakin Jose ja Magic sytyttävät stendarinsa ja tulimeren roihuessa tuntevat olevansa yhtä kaiken elollisen, ja Matin kanssa. Playbackin soidessa ja Matin elehtiessä Magic ja Jose tuntevat spirituaalisen tulen loimuavan rytmisessä puolikaaressa. Tämä on niitä tilanteita, mitä vain levyä kuunnellessa ei voi ikinä kokea. (Sitten me vittu poltettiin sormemme.)

01.xx Soitanta loppuu kuin se ei olisi koskaan alkanutkaan. Samalla hetkellä Jose ryntää baaritiskille, tällä kertaa tosin aikeet ovat normista poikkeavat, ja hän pyytääkin mikolta kynän sen tavallisen drinkin sijaan. Jose taistelee tiensä ihmismeren keskelle, tapahtumien polttopisteeseen! "Mervi! Mervi!" huutaa fanimme, ja Mervihän vastaa. Alkoholin kyllästämä Jose ei valitettavasti ole varautunut tilanteeseen paperilla, joten nimikirjoitus rustataan vasempaan kyynärvarteen. Suihkussa käynnit voi siis loppuvuodelta unohtaa.

02.xx Jose ymmärtää, että maailma ei ole vielä valmis. Baaritiskiltä täytyy siis vielä saada jotain. Oluen lisäksi kouraan tarttuu pala kartonkia, tuota jo aika päiviä sitten hyväksi havaittua tallennusvälinettä. Jose kaappaa paperin kätöseensä ja aikoo toistaa aiemman urotekonsa. Eturivin puristuksessa Matti ei voi välttyä reportterimme koiranpentukatseelta, ja suloisin sivalluksin pyyhkii paperin pintaa omalla nimellään. Se on täytetty. (Matti saatana tosin pölli sen kynän.)

02.xx Tunnelma on harras. Matti on juuri lopettanut esityksen ihmisyydestä. Sankarimme ei kuitenkaan vetäydy hyvin ansaitsemalleen levolle vaan päättää huilata hieman backstagella, minkä virkaa toimittaa samainen esiintymislava, jonka yläpuolella hän vain hetkeä aiemmin oli V-tyylillä leijunut.

Kaikki eivät kuitenkaan ymmärrä, että sankarimmekin on vain ihminen ja nämä luopiot yrittävätkin vielä pyytää nimikirjoitusta. Masa ei tästä innostu vaan päättää kouluttaa erästäkin innokkainta onnenonkijaa. Matti yrittää töniä kuolevaista poispäin ja kun tämä ei onnistu päättävät pantomiimit tulla väliin. Onko Matin viha laantunut? Eipä ole! Matti riisuu hieman nahkatakkiaan maksimaalisen liikeradan mahdollistamiseksi ja yrittää uudelleen. Tässä vaiheessa kuolevainen ymmärtää paikkansa ja jättää mestarin pesänsä turvaan.

03.xx Keikka oli tiukka kuin Matin nahkatakki, enää kotimatka edessä. Erinäisten vastoinkäymisten jälkeen reportterimme onnistuvat hyppäämään kumijalan kyytiin, ja matka ytimeen sujuu sen kummemmitta kommelluksitta. Keskustassa Magic kuitenkin vielä tarjoaa Kaivokadulle uuden laatoituksen.

Nousuhumalassa armon vuonna 2004,
Magic & Jose